...

Voorbereiding

Om het beste resultaat te krijgen is een juiste voorbereiding van groot belang. Om je op weg te helpen hebben we hiervoor een stappenplan geschreven. Alle materialen, mogelijkheden en antwoorden op je vragen zijn bij ons te vinden. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact op! Let op: Etahome kan niet aansprakelijk worden gesteld voor (foutieve) montage. 

Stappenplan leer plakken:

 1. Kies een leersoort, kleur en afmeting.
 2. Bepaal het aantal vierkante meters dat je nodig hebt.
 3. Bepaal een legpatroon. Leg eventueel het patroon op de grond uit met de leren tegels. Elke tegel een nummertje geven kan ook helpen.
 4. Laat het leer minstens 24 uur acclimatiseren aan de omgevingstemperatuur van de ruimte. Zo voorkom je vervorming van het leer na plakken.
 5. Leg het leer en de benodigde gereedschappen klaar (wij hebben een kant-en-klaar-gereedschapsset beschikbaar):
  • Primer of grondverf
  • Aandrukroller
  • Vlijmscherp, nieuw stanleymes
  • Liniaal of waterpas
  • Rolmaat
  • Potlood
 6. Zorg ervoor dat de ondergrond droog, stofvrij, schoon en zo egaal mogelijk is. Verwijder eventuele verf-, lijm-, vet- of olieresten. 
 7. Schakel de stroom uit en verwijder de beschermplaatjes van stopcontacten en schakelaars. Plak deze af voordat je de primer aanbrengt.
 8. Maak vooraf markeringen op de wand en leg de tegels in de plakvolgorde. Het kan helpen om een aantal horizontale- en verticale lijnen te tekenen om houvast te creëren. Gebruik hierbij de waterpas. 
 9. Zorg ervoor dat je ruimte hebt om tegels eventueel op maat te snijden.
 10. Leg alle benodigdheden klaar bij de werkplek (waterpas, stanleymes, snijplank, haakse hoek, potlood en een rolmaat).
 11. Plak het leer op de wand. Klik hier voor het stappenplan ‘Montage’.

Handige tips vooraf:

Leer is een nieuw product binnen de interieurwereld. Aangezien je met leren wandbekleding iets unieks in huis haalt, is het verstandig om vooraf wat tips te krijgen.

Ondergrond van leer (donker/licht)

Ga je voor een donkere kleur leer op een lichte ondergrond of vice versa? Primer de ondergrond eerst in dezelfde kleur. Mochten er enkele naden komen dan vallen deze niet direct op. 

Welke luchtvochtigheid en temperatuur is geschikt voor leer?

Wil je leer gaan plakken in een ruimte waar de luchtvochtigheid of temperatuur erg hoog/laag is? Of juist heel erg schommelt? Houd er dan rekening mee dat het leer hier op zal reageren. Aangezien het een natuurlijk materiaal is, zal leer krimpen of uitzetten bij verandering van temperatuur. Let op bij haarden en kachels, het leer kan krimpen of loslaten.

De meest ideale temperatuur voor leer is tussen de 18 en 22 graden Celsius, bij een luchtvochtigheid van 40 – 60%.

Wat gebeurt er met leer als er teveel licht op komt? 

Aangezien leer een natuurlijk materiaal is (een dierenhuid) zal het leer een verkleuren wanneer het te veel wordt blootgesteld aan licht.

Hoe krijg ik het beste kleureffect?

Hussel de tegels van de verschillende pakketten door elkaar. Zo creëer je het mooiste natuurlijke effect.

Uitdagend legpatroon

Heb je gekozen voor een complex legpatroon? Dan is het niet onverstandig om wat meer vierkante meters te bestellen.